Inspirace a vize: Rozhovor se zakladatelem společnosti Consolio

16 min.

V roce 2021 se zakladatel společnosti Consolio, Milan Ondračka, rozhodl vydat vlastní cestou a založit firmu, která by odrážela jeho hodnoty a vize.

V tomto rozhovoru se dozvíte, co jej vedlo k tomuto rozhodnutí, jak se společnost od svého vzniku vyvíjela a jaké klíčové faktory a inovace ji odlišují od konkurence. Přibližme si příběh firmy Consolio, její tři specializované divize a vizi, která inspiruje k dosažení úspěchu ve finančním sektoru.

Proč jste se rozhodl založit společnost Consolio?

V roce 2021 jsem se rozhodl udělat další krok ve své kariéřa a vytvořil společnost, která odráží moje hodnoty, vize a celkově směr, kterým jsem se chtěl  vydat. Vždy jsem chtěl spolupracovat s lidmi, kteří mají stejné hodnoty a se kterými máme společnou cestu a odpovědnost za značku. Člověk ve velké společnosti nemá možnost ovlivňovat věci na denní bázi a málokdy se přesně ztotožňuje s jejími hodnotami. Chtěl jsem tedy vytvořit něco, co bude rezonovat se mnou a lidmi, kteří se chtějí vydat stejným směrem.

Přibližte nám vývoj firmy od jejího založení a její klíčové vlastnosti, které ji odlišují od konkurence?

Původní záměr společnosti byl zaměřen na klasické finanční poradenství. V průběhu každodenního styku s klienty a partnery jsem si však uvědomil, že trh se neustále vyvíjí a my se musíme vyvíjet s ním. Minulý rok jsme dospěli do fáze, kdy jsme se rozhodli posunout dále a začali jsme pracovat na tvorbě nových divizí. Aktuálně je naše společnost rozdělena na tři divize: Consolio Finance, Consolio Business Consulting a Consolio Wealth Management. V každé z nich působí odborníci, kteří se specializují na svou oblast. Toto považuji za jedno z našich největších odlišení.

Moje vize je inspirována modely fungování lékařů nebo advokátů, kde má každý svou specializaci. Domnívám se, že stejně by to mělo fungovat i ve finančním sektoru. Dnešní praxe, kdy většina poradců nabízí komplexní služby, často vede k tomu, že v žádné oblasti nevynikají. Naše odlišnost spočívá také v nastavení pravidel fungování. Ačkoli je finanční poradenství dnes regulované, stále je poměrně liberální. Já osobně věřím, že svoboda je důležitá pro seberealizaci a rozvoj jednotlivých obchodníků a manažerů, ale zároveň je nezbytné mít jasně stanovená pravidla.

Máme vlastní pracovní principy, které sdílejí všichni členové naší společnosti – hodnoty, pravidla fungování a celkové nastavení společnosti. Další výraznou odlišností je naše inovace a digitalizace práce obchodníků i manažerů. Aktuálně pracujeme na vývoji systému Beverly, který pomocí umělé inteligence a automatizací podporuje nejen obchod, ale i náš backoffice, marketing, onboarding a vzdělávání. Tento systém představuje skutečně rozdílovou záležitost, která nám poskytuje významnou konkurenční výhodu.

Kdo je ideální zákazník a jaké služby Consolio poskytuje?

Díky historicky rostoucímu zájmu o různé druhy spolupráce a specifickým požadavkům našich klientů jsme se rozhodli vytvořit tři specializované divize. Divize Consolio Finance je zaměřena na klasické finanční poradenství a plánování, které lidé z trhu znají. Zde řešíme běžné finanční produkty, ale zaměřujeme se především na finanční plánování.

Divize Consolio Business Consulting poskytuje finanční plánování a poradenství pro firmy. Naše služby majitelům firem přinášejí jasný plán a pomáhají zvyšovat efektivitu společnosti v různých oblastech. Při schůzkách s klienty řešíme nejen finanční produkty, jako jsou pojištění a úvěry na rozvoj společnosti, ale také provádíme kontrolní audity v rámci právní agendy či daňové oblasti. Zaměřujeme se také na plánování prodeje firem nebo jejich předání na další generaci. Když je tento proces naplánován dopředu, přináší klientovi klidnější průběh a vyšší monetizaci obchodu. Tým této divize tvoří špičkoví advokáti, specialisté na finanční produkty pro firmy a daňoví a účetní poradci.

Divizi Consolio Wealth Management jsme vytvořili, abychom našim klientům nabídli speciální péči v rámci správy majetku. Máme partnery z řad velkých investičních a renomovaných společností, ale také privátní investiční příležitosti, včetně projektů a možnosti založení privátních fondů. Služba Wealth Management je určena pro klienty s investicemi od 1 milionu Kč. Klienti mají k dispozici aplikaci, kde vidí aktuální přehled svého majetku aktualizovaný na měsíční bázi, včetně cen nemovitostí díky online platformě. Díky našim partnerům jsme do služby Wealth Management zařadili nejen klasické investiční příležitosti pro kvalifikované investory, ale také řadu privátních investičních možností a správu nemovitostí.

Celkově máme model fungování založený na třech službách: poradenství, plánování a individuální konzultace. Poradenství zahrnuje pomoc klientům v konkrétních situacích s konkrétními produkty, například při koupi nemovitosti a řešení hypotečního úvěru. Plánování je nastavení finančního plánu pro dosažení cílů klienta, což je často podceňovaná, ale klíčová aktivita pro dosažení individuálních cílů. Nakonec nabízíme individuální konzultace, při kterých s klienty řešíme specifické záležitosti z finančního sektoru, zhodnocení příležitostí nebo revizi smluv či plánů. Tyto tři služby nabízíme napříč celou naší skupinou.

Na webových stránkách jsou zmínky o službě Consolio Financial Partner. Co tato služba znamená?

Consolio Financial Partner je označení pro spolupráci mezi naší společností a dalšími firmami. Máme navázané úspěšné spolupráce s realitními kancelářemi, developery, advokátními kancelářemi a dokonce i sportovními agenturami, které se starají o sportovce. Těmto společnostem poskytujeme v roli finančního partnera komplexní služby pro jejich klienty.

Například pro developery a realitní kanceláře zajišťujeme hladký průběh realitních obchodů a vyřízení hypotečních úvěrů. Pro profesionální sportovce nabízíme nastavení investičních portfolií a krytí zdravotních rizik. Ve spolupráci s advokátními kancelářemi se věnujeme vypořádání majetkových sporů a mnoha dalším záležitostem.

Společnosti, které s námi spolupracují, získávají profesionální péči o své klienty, přehled nad aktuálními obchody díky naší digitalizaci, a také spolupráci v oblasti marketingu a propagace jejich projektů či společnosti. Navíc obdrží určitý podíl provize, vše dle nastavení konkrétní spolupráce.

Co byste řekl o kariérních příležitostech, které vaše společnost nabízí?

Naším cílem je neustálý růst společnosti, což přirozeně vyžaduje přísun nových spolupracovníků. V posledním roce jsme se přesvědčili, že máme skutečně co nabídnout nejen novým spolupracovníkům. Mým názorem je, že nábor z trhu je především o hledání lidí se stejným nastavením a vizí. Téma spolupracovníků z jiných finančních společností je pro nás velmi zajímavé, a těmto spolupracím věnujeme velkou pozornost. Přicházejí k nám lidé, kteří nejsou spokojeni s fungováním své současné společnosti, nebo jejichž hodnoty a vize se neshodují s těmi jejich firmy.

Aktivně pracujeme na projektu Consolio Akademie. Připravujeme program pro talentované spolupracovníky, kteří chtějí budovat kariéru ve financích. Součástí tohoto projektu je online vzdělávací platforma, která ve spojení s umělou inteligencí nabídne velmi zajímavý onboarding, vzdělávací, ale i manažerský nástroj.

Díky tomu, že je naše skupina diverzifikovaná, mají naši spolupracovníci široké možnosti kariérního růstu. Mohou se specializovat v jednotlivých sekcích nebo se vydat manažerskou cestou. V rámci kariérních příležitostí připravujeme mnoho dalších inovací, ale o těch zatím nechceme příliš prozrazovat – to je naše malé tajemství.

Které aspekty považujete za klíčové pro úspěch v budování kariéry ve financích?

Myslím si, že prvním aspektem, jak být úspěšným ve financích, je to, že vás finance musí bavit a zajímat. To je podle mého názoru základní pravidlo pro cokoliv, co člověk dělá. Pokud člověk pracuje pouze pro peníze, tak ho to dlouhodobě nebude bavit a nemůže se stát nejlepším. Osobně mám vlastnost snažit se být nejlepší ve všem, co dělám, a proto bych také zmínil cílevědomost.

Dalšími klíčovými aspekty jsou svědomitost, pracovitost a zodpovědnost. Starat se o finance někoho jiného je velký závazek a toto by si měli všichni, kteří chtějí budovat kariéru ve financích, uvědomit. Co se týče kariéry v Consolio, rád se řídím citátem Jana Wericha: "Jestliže neumíš, naučíme; jestliže nemůžeš, pomůžeme ti; jestliže nechceš, nepotřebujeme tě."

Jak jako firma přistupujete ke vzdělání a jaké zázemí můžete nabídnout obchodníkům?

Ke vzdělání přistupujeme jako k hlavnímu pilíři úspěchu. Vzdělání je klíčovým aspektem úspěchu v jakémkoli odvětví, nejen ve financích. Jak jsem již zmínil, aktuálně pracujeme na vytvoření automatizované vzdělávací platformy, která připraví naše spolupracovníky nejen na povinné certifikace ČNB, ale také rozvine jejich další znalosti a dovednosti – od hard skills až po soft skills. Dále pořádáme pravidelné vzdělávací workshopy a konference. Věřím, že úspěch v dnešním světě je komplexním výsledkem, a proto chceme podporovat osobnostní růst našich spolupracovníků a myslíme také na jejich mentální rozvoj.

Co se týká zázemí, klíčovým faktorem u nás je digitalizace. Obchodníci mají k dispozici svůj obchodní systém Beverly, který pomocí automatizace a umělé inteligence umožňuje soustředit se pouze na klíčové aktivity. Aktuálně také pracujeme na režimu koncipientů, což našim spolupracovníkům usnadní práci a zvýší efektivitu.

Jednou z nejčastějších otázek jsou klienti. Máme k dispozici leady díky naší vynikající spolupráci se společností Chytrý Honza, která nám poskytuje skvělý servis v této oblasti. Dále musíme servisovat náš klientský kmen a také pečovat o klienty služby Consolio Financial Partner, takže zázemí pro šikovné spolupracovníky máme dobře zajištěno. Nejdůležitějším bodem našeho zázemí je však růstové prostředí. Chceme se neustále posouvat dopředu, máme jasně nastavené hodnoty a vize, které nás pohánějí kupředu.

Ovlivňuje váš styl vedení kulturu společnosti?

Můj styl vedení je poměrně specifický. Rád dávám spolupracovníkům důvěru a volnou ruku. Samozřejmě máme nastavené mantinely a pravidla, která vyplývají z našich pracovních principů. Tyto principy jsou prvním dokumentem, který každý spolupracovník vidí při příchodu do firmy. Tento dokument definuje naše hodnoty, pravidla, dress code, pracovní systém společnosti a mnoho dalších důležitých aspektů. Tato pravidla všichni dodržujeme, ale ve všem ostatním chci, aby lidé byli kreativní a iniciativní. Věřím, že klíčovým faktorem je chuť pracovat. S lidmi, kteří nechtějí pracovat, nespolupracujeme. Tento přístup nám umožňuje vytvářet dynamické a motivující pracovní prostředí, kde má každý možnost se realizovat a přispět k růstu společnosti.

Existuje pro vás jako výkonného ředitele něco jako work-life balanc?

Myslím, že jsem ve své pozici jako každý výkonný ředitel prakticky 24/7 (smích). Každopádně je to vždy o rovnováze. Pokud práci nevěnujete potřebné množství energie, pozornosti a času, nerozvíjí se. Na druhou stranu, pokud věnujete práci až příliš mnoho času, trpí osobní život a zdraví. Existují období, kdy je třeba více iniciativy a aktivity, ale podle mě je to všechno o tom, jak si to člověk vědomě řídí. Rád trávím čas s rodinou a přáteli, a také miluji sport. Na tyto věci si vždy najdu čas. Uvědomuji si, že vyvážený život je klíčem k dlouhodobé spokojenosti a úspěchu, a proto se snažím najít rovnováhu mezi prací a osobním životem.

Které hodnoty považujete za klíčové na cestě za úspěchem?

Pro mě jsou klíčovými hodnotami pro jakýkoli vztah důvěra, vytrvalost a pracovitost. Důvěra je zásadní, protože bez ní se nikdy nemůžete posunout dále. Je to základní kámen růstu společnosti a je spojena s loajalitou. Každý, kdo chce něčeho dosáhnout, si musí projít obrovským množstvím nezdarů. Na to se často zapomíná. Odhodlání dosáhnout výsledku a cíle je nezbytné, a proto je vytrvalost tak důležitá. Pracovitost je další klíčovou hodnotou, protože právě ona iniciuje postup vpřed. Hledání nových cest a příležitostí je důležité pro neustálý růst a inovaci. Těch hodnot je mnoho, ale tyto jsou první, které mě napadly.

Potkal jste se s neúspěchy, jak se s nimi vyrovnáváte a co jste se z nich naučil?

Nezdarů bylo mnoho. Na začátku to každý snáší hůře, ale pokud člověk umí s tímto pocitem pracovat, tak to zvládne. Je třeba si situaci vždy zanalyzovat a zjistit, co se stalo a co se pokazilo. Jít po problému dále a nalézt řešení. Když se z chyb poučíte, můžete příště uspět. Pokud ne, proces chyb se bude opakovat, dokud nepřijde ponaučení. Tohle jsem se z neúspěchů naučil a také to formuje hodnoty, které jsem předtím zmiňoval.

Co do budoucna plánujete jako výkonný ředitel této společnosti?

Našim cílem je vybudovat společnost, která bude přitažlivá pro trh. Chceme vytvořit prostředí, kde talentovaní lidé budou chtít pracovat a spolupracovat s námi. Příští rok plánujeme zahájit partnerský program, který odmění naše nejlepší spolupracovníky a partnery. Naším cílem je vybudovat silnou a respektovanou značku.